Bizantijos laikų dvelksmas Kipro virtuvėje

Kelionės KiprasViduržemio jūros salos garsėja ne tik savo gamta, bet ir senomis kulinarijos tradicijomis. Įvairias keliones Kipras siūlo tiek saulėtų paplūdimių, šiltos jūros mėgėjams, tiek vyno ir išskirtinio skonio gurmanams, vertinantiems bei mėgstantiems paragauti kitų kraštų valgių. Kipras yra sala, kur susikerta keliai į tris pasaulio žemynus – Afriką, Europą ir Aziją. Todėl šiame saulės ir švelnaus vėjo krašte virtuvė pražysta įvairiomis skonių bei patiekalų spalvomis. Graikų, turkų, finikiečių, prancūzų ir anglų palikti pėdsakai Kipre paįvairina ne tik šio krašto kultūrą, bet ir virtuvę. O bene labiausiai juntamos Bizantijos pėdos saulėto Kipro virtuvėje. Ne tik išlaikyti skoniai, bet ir bizantiški patiekalų pavadinimai noromis nenoromis nukelia į istorinius laikus.

Sūris – salos vizitinė kortelė

Kelionės į KiprąKiekviena šalis turi patiekalą, produktą, kuriuo didžiuojasi ir kuris iškart sukelia asociacijas su tuo kraštu, vos tik būna ištartas jo vardas. Kaip italai siejami su makaronais, prancūzai – su prancūzišku batonu, taip kipriečius galima sieti su sūriu halloumi. Tai puskietis sūris, kurio skonį Kipro kulinarai stengiasi išsaugoti ir išlaikyti kartų kartoms. Jeigu tektų viešėti šioje šalyje, nepraleiskite progos pasimėgauti išskirtinio skonio kiprietišku sūriu. Šį unikalų, autentišką gaminį saugo Europos Sąjungos įstatymai, kurių kipriečiai privalo laikytis gamindami halloumi. Šis sūris turi būti ne mažiau kaip 43 % riebumo, o druska gali sudaryti vos 2 %. Iš karvės ir ožkos arba avies pieno mišinio gaminamas sūris kipriečių pateikiamas įvairiausiais ruošimo bei serviravimo būdais. Taigi kaip salos vizitinė kortelė halloumi sūris mėgstamas ir kipriečių, ir šio krašto svečių.

„Meze“ – kiprietiškų patiekalų įvairovė

KiprasŠvieži produktai – tai dar viena šio krašto vizitinė kortelė. Patiekalai, kurių daugumos pavadinimai yra bizantiški, gaminami iš šviežių produktų, pagardinami kiprietiškais prieskoniais, stipraus kvapo žolelėmis, kurios puikiai veši Kipro žemėje. Galbūt todėl pirmiausia patiekiamos yra salotos. Salotų lapai patiekiami nesmulkinti, taip pat į salotas dedama paprikos, fetos sūrio, o visa tai pagardinama citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Gausus mėsos patiekalų asortimentas patiekiamas mažomis porcijomis, tačiau mėsos valgių būna išties daug. Taip pat atnešama ir keletas kiprietiškų padažų, kuriuos dažnai kipriečiai pasiruošia patys. Kartu būna patiekta ir žuvies valgių. Ir visas toks derinys vadinamas „Meze“. Tai tradicinis ir kartu specifinis kipriečių valgis, kurį sudaro salotos, padažai ir daugybė mėsos bei žuvies patiekalų mažomis porcijomis.

Nacionaliniai valgiai

Kaip ir daugelis šalių, Kipras taip pat turi savo racionalių valgių. Todėl gurmanai ir kiti maisto mylėtojai turėtų paragauti šios salos nacionalinės virtuvės patiekalų, kad geriau pajaustų krašto kultūrą, tradicijas, vertybes. Vienas pagrindinių salos valgių, kuris traktuojamas kaip nacionalinis, yra specialioje molinėje krosnyje kepta ėriuko mėsa, vadinama kleftiko, taip pat raudonajame vyne troškinta kiauliena. Ir mums žinoma pitta – dar kitaip vadinama graikiška duona – yra įtraukiama į nacionalinę kipriečių virtuvę. Nacionaliniais vadinami ir kiprietiški balandėliai, gaminami iš vynuogių lapų ir mėsos, taip pat grilyje kepti kotletai, mėsos bei daržovių patiekalai, vadinami souvlakia. Išskirtinio skonio yra ir kiprietiškos manų kruopų bandelės, pagardintos riešutų įdaru. Šių patiekalų skonis ir gamybos procesas atskleidžia tikrąją, charakteringo skonio kipriečių virtuvę, menančią senovės laikus ir turinčią kaimyninių kraštų prieskonio.

Saldumynai – kipriečių silpnybė

Kipro saldumynaiTarsi maži vaikai Kipro žmonės labai mėgsta pasmaližiauti. Tradiciniai saldumynai primena turkiškuosius. Tai paprastai yra tešlos gaminiai, kurie verdami aliejuje, o paskui pagardinami medumi, migdolais, rožių vandeniu, kuris, beje, Kipre naudojamas daugelyje sričių. Taigi tokie pyragėliai ar kitokie tešlos skanėstai yra gana riebūs ir labai saldūs. Turistai, kurie nėra dideli saldumynų mėgėjai, šių kiprietiškų saldėsių ragauja kukliai. Nors jie ir skanūs, bet labiau patinka tikriesiems smaližiams.

Populiarūs ir mėgstami yra kipriečių „Damų piršteliai“ arba „Bourekia me Anari“. Tai yra apvalūs riebaluose kepami pyragėliai, įdaryti sūriu, primenančiu lietuvišką varškės sūrį. Šie pyragaičiai taip pat yra gana riebūs. Apskritai kipriečių saldumynai yra pakankamai koloringi, nes dažniausiai verdami riebaluose ir pagardinami medumi, sirupais.

Populiariausias gėrimas – vynas

Vaišinantis kiprietiškais saldumynais puikiai tinka užgerti saldaus kipriečių vyno „Commandaria“. Tai istorinis šio krašto vynas, turintis gilias tradicijas, dar yra vadinamas vynų karaliumi ir karalių vynu. Mat šio gėrimo mėgėjas buvo ir Anglijos karalius Ričardas Liūtaširdis.

Vyndarystės tradicijos Kipro saloje yra saugomos ir puoselėjamos. Dažnas šio krašto kaimas turi ne vieną vyndarį, vyno daryklą, kurioje iš gausaus kiprietiško vynuogių derliaus gaminami pačių įvairiausių skonių vynai. Mėgstantieji keliones papildyti lauktuvėmis, kiprietiško vyno būtinai turėtų parvežti paragauti ir savo artimiesiems.

Vyndarystės tradicijos Kipre siekia II a. prieš mūsų erą. Kelios didesnės vyno gamyklos eksportuoja šį gėrimą į užsienį. O štai smulkieji vyndariai, per metus pagaminantys kelis šimtus ar kelis tūkstančius butelių vyno, šiuo tauriu gėrimu pavaišina svečius, turistus. Netgi ekskursijas surengia po turimą vyno daryklą.

Kad vynas Kipre yra mėgstamas ir vertinamas liudija rudens pradžioje beveik dvi savaites rengiama vyno šventė. Į Limasolio miestą suvažiavę vyndariai nemokamai dalija per metus užsilikusį, neparduotą vyną.

Parengė Marina Basangova

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *